Vuoden 2024 tärkein kysymys

Vuoden 2024 tärkein kysymys

Minulla on tapana keskittyä enemmän uuden kuukauden tavoitteisiin kuin uudenvuodenlupauksiin, mutta tänä vuonna otan hieman erilaisen tavan lähestyä alkavan vuoden tavoitteita. Kysyn itseltäni vain yhden kysymyksen.

Yleisimmät uudenvuodenlupaukset ovat tyypillisesti kuntoilun aloittaminen, ruokavalion parantaminen tai jonkun addiktion, kuten tupakoinnin tai alkoholin lopettaminen.

Kaikki nämä voivat olla oikein hyviä tavoitteita, lähtökohdista riippuen.

Siinä vaiheessa, kun terveyden ja hyvinvoinnin perusasiat ovat edes jokseenkin hyvällä mallilla, saattaa olla parempi mennä asioiden ytimeen seuraavalla kysymyksellä:

“Mikä on tällä hetkellä elämääsi eniten rajoittava tekijä?”

Kun olet löytänyt vastauksen, ota tavoitteeksi poistaa tämä rajoite vuonna 2024.

Ehkä joku asia elämässäsi on niin suuri ongelmakohta, että löysit vastauksen heti. Alla kuitenkin pari neuvoa, jotka auttavat tehtävän rajaamisessa.

#1 Ongelma täytyy olla ratkaistavissa

Kaikki rajoittavat tekijät eivät ole poistettavissa.

Jos kärsit kroonisesta parantumattomasta sairaudesta tai jostakin synnynnäisestä tai muutoin pysyvästä fyysisestä rajoitteesta, et välttämättä voi tehdä kyseisen ongelman olemassaololle mitään.

Tällöin on valittava joku toinen rajoittava tekijä, joka oikeasti on mahdollista ratkaista.

#2 Ongelman täytyy rajoittaa todellista onnellisuutta tai merkityksellistä elämää

On asioita, jotka tuottavat onnistumisen tunteita ja mielihyvää, mutta eivät oikeasti ole onnellista elämää rajoittavia tekijöitä.

Esimerkiksi raha voi olla rajoittava tekijä, jos sen puute aiheuttaa huomattavaa stressiä ja esimerkiksi heikompaa ruokavaliota ja sosiaalisen elämän puutetta. Toisaalta ihminen, joka haluaa lisää rahaa vain siksi, että voisi ostaa kivoja asioita, jahtaa mielihyvää eikä tule löytämään onnellisuutta luksustuotteilla.

Heikko kunto voi olla rajoittava tekijä, jos se oikeasti vaarantaa terveyttä tai madaltaa energiatasoja niin paljon, että jokainen päivä on väsymyksen kanssa kamppailua. Kun taas lihasmassan kasvattaminen tasolle “pullisteleva” olisi ehkä mukava saavuttaa, mutta ei todellisuudessa korjaa mitään suuria ongelmakohtia elämässä.

Kysymys vaatii siis rehellistä itsetutkiskelua. Mitkä ovat ne asiat, jotka oikeasti vievät juuri sinua kohti merkityksellistä elämää ja syvää tyytyväisyyden tunnetta? Ja mikä on esteenä niiden saavuttamiselle?

#3 Valitse yksi hyvinvoinnin neljän peruspilarin osa-alueesta

Jos et vieläkään ole varma, mikä on elämäsi suurin rajoittava tekijä, arvioi hyvinvoinnin neljän peruspilarin osa-alueet esimerkiksi tasolla Huono / Keskiverto / Hyvä. Tarkemmat kuvaukset löydät linkatusta artikkelista.

1. Fyysinen terveys

  1. Hengitys

  2. Uni

  3. Ravinto

  4. Liikunta

2. Mielen tasapaino

  1. Tietoisuus

  2. Tunnetyöskentely

  3. Luontoyhteys

  4. Mielenlaatu

3. Sosiaaliset yhteydet

  1. Kommunikointi

  2. Empatia

  3. Avoimuus

  4. Palvelu

4. Työ ja luovuus

  1. Merkityksellisyys

  2. Keskittyminen

  3. Ajanhallinta

  4. Talous

Kun olet löytänyt eniten työstämistä vaativat kohdat, mieti seuraavaksi mikä niistä olisi eniten elämää rajoittava.

Esimerkiksi omalla kohdallani luontoyhteys sai arvosanan huono, eli on tällä hetkellä yllättävän heikolla tasolla verrattuna aiempaan elämääni retkipyöräilevänä maisemavalokuvaajana. Syynä on kuitenkin pääasiassa se, että inspiroidun niin paljon enemmän muista asioista, että prioriteettini ovat muuttuneet.

Luontoseikkailut olisivat edelleen mahdollisia, en vain enää koe niitä tärkeinä. Mikäli haluaisin edelleen yli kaiken viettää enemmän aikaa pitkillä vaelluksilla, mutta siihen ei olisi aikaa tai varaa, viimeinen kohta eli raha saattaisi siten korjata yhtäaikaa kaksi tai useampaa rajoittavaa tekijää.

Lopuksi

Itse tähtäsin vuoden 2024 suunnitelmia aluksi vaistomaisesti liikunnan ja ruokavalion suuntaan. Tämän harjoituksen jälkeen tajusin kuitenkin, että koko fyysisen terveyden peruspilarini on jo valmiiksi niin hyvällä tasolla, että se ei millään tavalla rajoita elämääni. Pikemminkin mahdollistaa asioita, jotka tuntuivat ennen vaikeilta.

Kaikkea voi toki aina kehittää ja tulen myös jatkamaan mm. treeniohjelman ja kunnon parantamista, mutta todellisten heikkojen lenkkien korjaamiseen verrattuna tämä on pelkkää pientä näpertelyä.

Käytä siis vastauksen löytämiseen rauhassa aikaa. Muista että kyseessä on koko elämääsi tällä hetkellä eniten rajoittava tekijä. Valitse viisaasti ja ilman kiirettä.

Itsekin luulen jo tietäväni oman vastaukseni, mutta annan kysymyksen vielä hautua ainakin muutaman päivän, ennen kuin luon sotasuunnitelman rajoituksen poistamiseksi.

Jos onnistun tavoitteessa, tästäkin tulee erinomainen vuosi.