Ylipaino-ongelma ei voi olla yksilön syytä

Ylipaino-ongelma ei voi olla yksilön syytä

Viime vuosikymmeninä nopeasti lisääntynyt ylipaino ei ole yksittäisten ihmisten valintojen seurausta. Väestön tasolla tapahtunut muutos voi johtua vain ympäristön ja erityisesti ruokateollisuuden aiheuttamasta paineesta. On aika lakata syyttämästä yksilöitä.

Päivityksen aihe saattaa yllättää. Koko sivuston tarkoitushan on henkilökohtainen kehitys. Tarjoan artikkeleissa työkaluja, joilla jokainen voi parantaa omaa terveyttä ja hyvinvointia. Minulla on tapana keskittyä lähinnä yksilön mahdollisuuksiin kehittyä enemmän kuin yhteiskunnallisiin syihin ja muutoksiin.

Tässä tapauksessa laajemman näkökulman ymmärtäminen ja hyväksyminen on kuitenkin tavallista tärkeämpää, vaikka päämääränä olisikin pelkät oman elämän muutokset.

Aloitan tarjoamalla havainnollistavan vertauskuvan.

Kuinka lisätä tupakointia

Kuvitellaanpa, että vedämme takaisin kaikki tupakointiin liittyvät lait ja käytännöt.

Tupakkamainokset palaavat televisioon, lehtiin ja joka paikkaan, lastenohjelmia myöten. Askeista poistetaan lisäverot ja varoituskuvat, elokuvissa poltetaan aina kun mahdollista, sekä artistit ja muut esikuvat esiintyvät haastatteluissa rööki suussa. Jokaisessa ravintolapöydässä, lentokoneen istuimessa ja kuntosalilaitteessa on oma tuhkakuppinsa.

Tupakointi ei ole ainoastaan tyylikästä vaan myös terveellistä! Näin vihjaavat mainokset, tai kenties sanovat aivan suoraan.

Olisiko näiden muutosten toteuttaminen hyvä idea? Tuskin kukaan täysjärkinen ihminen olisi sitä mieltä.

Lisäisikö tämä taas tupakointia (ja sitä myötä mm. keuhkosyöpää)? Kyllä, ilman mitään epäilystä.

Mainostaminen ja esteiden poistaminen tekee mistä tahansa asiasta todennäköisempää väestön tasolla. Samasta syystä mainosten ja tuhkakuppien poistaminen sekä verojen ja varoitusten lisääminen alun perin vähensi tupakointia murto-osaan aiemmasta.

Näillä asioilla on suuri vaikutus väestön tasolla tapahtuvaan tupakoinnin määrään.

Huomaa, että molemmissa tilanteissa kuka tahansa yksittäinen ihminen voi päättää polttaa tai olla polttamatta. Mutta mitä helpommaksi ja houkuttelevammaksi tupakointi tehdään, sitä todennäköisemmin me sitä teemme.

Mitä jos poistamme kaikki pyörätiet maailmasta? Ihmiset pyöräilisivät keskimäärin vähemmän. Entä jos lenkkipolkuja tai retkeilyreittejä ei olisi olemassa? Ihmiset ulkoilisivat keskimäärin vähemmän.

Ympäristöllä on ilmiselvä vaikutus käytökseemme.

Kuinka lisätä ylipainoa

Palataan itse aiheeseen ja tehdään pieni mielikuvaharjoitus painonhallinnan suhteen.

Mitkä tekijät loisivat ympäristön, joka varmistaa ihmisten keskimäärin lihoavan?

  • Ruokateollisuus, jonka tehtävä ei ole ihmisten ravitseminen vaan addiktoivien tuotteiden luominen.

  • Näiden tuotteiden jatkuva ja armoton mainostaminen lapsesta asti.

  • Ruokakaupat, joiden hyllyistä yli puolet ovat ravintoaineiden autiomaata.

  • Hyötyliikunnan tarpeen poistaminen. Joka paikkaan kuljetaan autolla, haravat ja lumikolat korvataan laitteilla sekä jopa polkupyörät ja potkulaudat tehdään sähköisiksi.

  • Unenlaadun heikentäminen dopamiinijärjestelmää manipuloivilla älylaitteilla.

  • Stressiä lisäävä työkulttuuri.

Voisin jatkaa listaa, mutta lienee selvää, että elämme ylipainoa aiheuttavassa järjestelmässä jo nyt.

Jälleen kerran, yksilöllä on mahdollisuus vastustaa näitä tekijöitä. Hieman kuten vaikka köyhyyteen syntyvällä on mahdollisuus kovan työnteon tai hyvän tuurin avulla päästä pois köyhyydestä. On silti moraalitonta syyttää köyhyyteen syntyviä siitä, että he ovat köyhiä.

Kun katsoo yli 100 vuotta vanhaa valokuvaa amerikkalaiselta hiekkarannalta, ei kuvassa näy yhtään ylipainoista ihmistä.

 

Atlantic City, New Jersey, 1908 - väritetty. (Lähde: Reddit)

 

Johtuuko tämä siitä, että muutamaa sukupolvea edeltäneet vain onnistuivat tekemään parempia valintoja elämässään, tai että heillä oli erilaiset geenit? Ei tietenkään. Ihmiset eivät ole siinä ajassa muuttuneet juuri lainkaan.

Se mikä muuttui on meitä ympäröivät tekijät.

Miksi tällä on merkitystä myös yksilön kannalta?

Minä en yritä tällä artikkelilla muuttaa yhteiskuntaa. Toivon kyllä, että se tapahtuu pian ja kannustan aktivisteja, jotka tekevät töitä asian parissa. (Jos satut olemaan yksi heistä, kerro minulle mitä teet.)

Omaksi tehtäväkseni olen ottanut pääasiassa elämänmuutokseen liittyvän tiedon jakamista ja niiden yksilötasolla tapahtuvien toimien helpottamista.

Ympäristön aiheuttaman paineen ymmärtäminen on silti tärkeää myös yhden ihmisen kannalta. Koska yhteiskunta ainakin suurelta osin syyttää yksilöiden elintapoja ylipaino-ongelmasta.

Tämän seurauksena monet ovat saattaneet sisäistää yhteiskunnan asenteen omakseen. Jos läpi elämänsä kuulee suoraan tai epäsuoraan esimerkiksi viestiä “olet vain laiska”, ennen pitkää suuri osa meistä alkaa pitämään itseään laiskana.

Oli päämääränä sitten köyhyydestä nouseminen tai painon pudottaminen, tehtävä vaikeutuu huomattavasti, mikäli alkaa itsekin uskoa viestiä laiskuudesta ja omista valinnoista.

Juuri siksi on tärkeää tiedostaa, kuinka paljon ympäristöllä on ollut vaikutusta asiaan. Todellisten syiden ymmärtäminen vapauttaa energiaa itsesyytöksiltä. On myös helpompi kohdistaa muutoksia oikeisiin asioihin ja saada parempia tuloksia.

Lopuksi

Jos et syystä tai toisesta ole vielä samaa mieltä otsikon kanssa, ymmärrän kyllä. Yksilöä syyttävät asenteet ovat syvälle juurtuneita. Totta puhuen ajattelin itsekin aikoinani pitkälti samalla tavalla, ennen kuin oikeasti tutustuin aiheeseen.

Mutta kun aineenvaihduntaa, nälkähormoneja ja prosessoitua ruokaa tutkii tarkemmin, yleiset olettamukset eivät kestä päivänvaloa.

Tulen vielä perustelemaan kantaani tarkemmilla esimerkeillä seuraavien viikkojen aikana.

Toivon kuitenkin, että voit jo päästää irti itsesi tai toisten ihmisten syyttelystä.