4 idolia -testi: Jahtaatko rahaa, valtaa, mainetta vai nautintoa?

4 idolia -testi: Jahtaatko rahaa, valtaa, mainetta vai nautintoa?

Onnellisuustutkija Arthur C. Brooks mainitsi hiljattain eräässä podcastissa mielenkiintoisen testin neljästä idolista, eli epäterveen palvonnan kohteena olevasta asiasta: Raha, valta, maine tai nautinto. Teorian mukaan kaikilla ihmisillä on niistä vähintään yksi ongelmakohta, joka vaikuttaa negatiivisesti heidän elämäänsä.

On täysin normaalia haluta yhtä tai useampaa näistä neljästä. Ongelma ja haitallisuus syntyy siitä, että olettaa himon kohteena olevan asian tekevän onnelliseksi. Sitä kun ei voi koskaan olla tarpeeksi.

Esimerkiksi rahan perässä juokseva jatkaa juoksuaan vielä maailman rikkaimpana ihmisenäkin. Vallanhimoa ei voi tyydyttää saamalla valtaa, mainetta voi aina kasvattaa lisää ja nautinnot ovat ohimeneviä.

Mainittakoon muuten, että Brooksin mukaan neljä idolia listasi alun perin 1200-luvulla elänyt munkki Tuomas Akvinolainen. Kovin samojen asioiden äärellä ihmismieli vaikuttaa kamppailevan vuosisadasta toiseen.

Loputon jahtaaminen ei edistä onnellisuutta tai hyvinvointia. On siten kannattavaa pyrkiä edes osittain vapaaksi mielen haluista. Ensin on ymmärrettävä omaa kompastuskiveään, joten tässä ohjeet sen löytämiseksi.

Neljä palvonnan kohdetta

Osa himon kohteista on itsestäänselviä, mutta jotkut vaativat tarkempaa määrittelyä.

  • RAHA - Rahan tai materian haalimista. Tämä voi tarkoittaa eurojen lisäksi kalliita autoja tai muita luksustuotteita. On toki täysin normaalia haluta lisää rahaa, jos sitä on liian vähän perustarpeiden ja -turvan tyydyttämiseksi. Mikäli on tai olisi täysin tyytyväinen keskiluokkaiseen elämään, ei raha ole idoli.

  • VALTA - Muihin ihmisiin kohdistuvaa valtaa. Halu toimia päättäjänä, oli kyseessä sitten politiikka, yrityksen johtaminen, yhdistystoiminta tai jokin muu valta, joko mahdollisimman monelle ihmiselle tai kenties mahdollisimman suuri valta-asema pienempää ihmismäärää kohtaan.

  • NAUTINTO - Aistinautintojen tai mielihyvän jahtaaminen. Esimerkiksi ruoka, kahvi, viini, musiikki, seksi, yleinen hauskanpito sekä matkustaminen tai muiden kokemusten kerääminen kuuluvat kaikki nautintojen piiriin. Kaikki ihmiset luonnollisesti nauttivat monista näistä. Idoliksi nautinto muuttuu silloin kun jostakin osa-alueesta tulee addiktio tai mielihyvän jahtaaminen vaikuttaa suuresti elämänvalintoihin.

  • MAINE - Ehkä listan vaikein määriteltävä. Brooks käyttää sanaa “fame”, eli julkisuus tai kuuluisuus, kun taas alkuperäinen sana oli “honor” eli kunnia. Siinä missä julkisuuden haaliminen viittaa mahdollisimman laajaan ihmismassaan, kunnian tavoittelu voi rajoittua pienemmän yhteisön sisälle. Yhdistin nämä sanalla maine, joka voi mielestäni viitata kumpaan tahansa. Jälleen kerran, on normaalia haluta ja hakea toisten arvostusta. Ongelma syntyy vain silloin, kun tavoittelu alkaa määritellä elämää ja valintoja.

Neljän idolin harjoitus

Nyt kun termit on avattu tarkemmin, on aika tehdä yksinkertainen testi, joka tapahtuu eliminaation kautta:

  1. Askel 1 - Raha, valta, maine, nautinto. Poista näistä yksi, joka ei ole sinulle tärkeä. Käytännössä kaikki ihmiset voivat suoralta käsin jättää listalta pois jonkun, jota eivät juurikaan kaipaa.

  2. Askel 2 - Kolme jäljellä. Poista taas vähiten tärkein. Kenties joudut jo hieman miettimään, mutta todennäköisesti yksi kolmesta on prioriteeteissasi selvästi muita alempana.

  3. Askel 3 - Pohdi kumpi kahdesta jäljellä olevasta on se, jota himoitset tai tavoittelet vähemmän. Kumpi painaa vaakakupissa enemmän elämän suurissa päätöksissä? Viekö toinen näistä enemmän aikaasi? Poista taas vähemmän tärkeä. Tämäkin askel voi olla joillekin helppo, kun taas toiset ihmiset tarvitsevat enemmän aikaa itsetutkiskeluun.

Neljäs jäljelle jäänyt asia on idolisi, jonka toivot tuovan sinulle onnellisuutta lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.

Harjoituksen päätarkoitus on tietoisuuden lisääminen. On tärkeää tiedostaa, mikä neljästä idolista on se, jota oma mieli eniten havittelee.

Mitä tahansa itse jahtaakaan, se ei tule tuomaan onnellisuutta. Ajankäyttöä ja prioriteetteja kannattaa siis tarkistaa, jotta koko muu elämä ei mene hukkaan päättömän juoksemisen perässä.

Oma idolini

Tein harjoituksen tietysti myös itse.

Ensimmäisenä oli helppo poistaa valta. Ajatus vallasta on pikemminkin epämiellyttävä. Haluan kyllä hallita omaa mieltäni ja elämääni, mutta en muita ihmisiä.

Toiseksi sivuutin nautinnon. En varsinaisesti jahtaa aistinautintoja ja voin halutessani viivyttää mielihyvää pitkäänkin. Eniten nautin oppimisesta ja kehityksestä, mutta näihinkin usein liittyy aistinautintojen lykkääminen tai yleisesti epämukavien asioiden tekeminen. Hyvinä esimerkkeinä vaikkapa raskas liikunta tai ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi.

Pyrin eroon huonoista tavoista, vaikka ne aiheuttaisivat nautintoa, koska koen pitkän aikavälin hyödyt tärkeämmiksi kuin ohimenevän mielihyvän.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että haluaisin poistaa elämästäni kaikki aistinautinnot, vaan ainoastaan että näiden tavoitteleminen ei ole minulle avainkysymys.

Kolmanneksi poistin rahan. Olen päässyt jo kokeilemaan jonkin sortin luksuselämää ja todennut sen merkityksettömäksi ja täysin tyydyttämättömäksi, joten tiedän rikkauksista haaveilun olevan turhaa.

Jäljelle jäi siis maine, minkä koin aluksi varsin ongelmallisena. Minua nimittäin lähinnä ahdistaa ajatus olla esillä. Kuuluisuus ja yksityisyyden menettäminen olisi kirous, ei jotain tavoittelemisen arvoista. Tämä on yksi syy sille, miksi sivustolla ei ole somekanavia.

Toisaalta kirjoitan blogia. Toivon teksteistä olevan hyötyä lukijoille, eikä toive ole täysin epäitsekäs, vaan siihen liittyy tietynlainen arvostuksen halu.

Eli maine on oma idolini, vaikka en massoja tavoittelekaan.

Mitä hyötyä tiedosta on?

Harjoitus on osa mielen tasapainon ensimmäistä peruspilaria eli tietoisuutta. Itsensä ymmärtäminen on oleellinen osa elämän muuttamista ja parempien valintojen tekemistä.

Mikäli löytää idolikseen vaikkapa rahan, voi pyrkiä muistuttamaan itseään elämän muista arvoista, jotta pelkkä rahan tienaaminen ei johda epätasapainoon.

Minä taas voin ottaa maineen huomioon pohtiessani uuden projektin aloittamista. Tekisinkö sitä pelkän mielenkiintoisen tekemisen ja haasteen vuoksi, koska siitä olisi hyötyä muille, vai lähinnä maineen ja kunnian vuoksi?

Huomaan jo, että ainakin yksi pitkän aikavälin unelmani saattaa oikeasti olla liikaa idolin perässä juoksemista, eikä jotain mikä oikeasti tekisi minua onnelliseksi.

Lopuksi

Kiteytettynä: Omien sisäisten motivaatioiden tiedostaminen ja prioriteettien uudelleenjärjestely saattaa säästää päätöksiltä, joita tulee myöhemmin katumaan.

On huomattavasti helpompaa arvioida eri elämänpolkuja, kun tietää mikä tai mitkä asiat painavat vaakakupissa enemmän kuin olisi kenties kannattavaa.

Ymmärrys edesauttaa itsensä kehittämistä.

PS: Olisin kiinnostunut kuulemaan sinun kokemuksesi testistä kommenteissa. Varsinkin jos tulos yllätti sinut jollain tavalla tai mikäli koet, ettet jahtaa mitään näistä neljästä!