“Usko itseesi” ei auta - näin oikeasti kehität itsetuntoasi

“Usko itseesi” ei auta - näin oikeasti kehität itsetuntoasi

Luin jokin aika sitten itsetunnosta kertovan kirjan. Pidin lukiessa muistiinpanovälineitä lähellä, jotta voisin kirjoittaa ylös parhaita työkaluja itsetunnon kohottamiseksi.

Kirjan loppuun päästyäni paperi oli edelleen tyhjä. En löytänyt koko teoksesta yhtään hyödyllistä neuvoa. Monia “piirrä loput pöllöstä” -tyylisiä ohjeita oli kyllä tarjolla, mutta ei mitään konkreettista.

Tässä artikkelissa kerron sen, minkä olisin halunnut lukea kyseisestä kirjasta, eli kuinka itseluottamusta oikeasti käytännössä kasvatetaan.

Itsetunto ei nouse tyhjästä

“Usko itseesi” on hyödytön neuvo. Usko ei nouse tyhjästä vain siksi, koska päätän yrittää uskoa. Mitä syytä minulla edes olisi uskoa itseeni, jos olen epäonnistunut kaikessa mitä olen tähän mennessä yrittänyt?

“Et tule itsevarmaksi huutamalla vahvistavia lauseita peilin edessä, vaan keräämällä kiistattoman todistusaineiston siitä, että olet kuka sanot olevasi.”
Alex Hormozi

Todisteet ovat tässäkin asiassa paljon hyödyllisempiä kuin pelkän uskon varassa toimiminen. Mutta miten saada näitä todisteita, jos itsetunto on niin alhaalla, ettei uskalla ryhtyä mihinkään? Tai jos aloittaa, niin uskon puute saa lopettamaan kesken kaiken?

Madaltamalla aluksi rimaa.

Kerää pieniä voittoja

Mikäli itseluottamus on nollassa, lähde liikkeelle perusasioista ja unohda hetkeksi maratonin juokseminen tai miljoonien tienaaminen. Aloita niin pienestä kuin on tarpeen.

Sängyn petaaminen on klassinen esimerkki. Se on helppo tehtävä sekä yksi ensimmäisistä jollain tavalla hyödyllisistä asioista, mitä aamulla voi tehdä.

Kirjoita paperille, että “huomenna aamulla petaan sänkyni”. Voit lisätä perään vaikka “heti kun olen pukeutunut” tai “ennen kuin kosken kahvinkeittimeen”. Liitä tavoite johonkin olemassaolevaan rutiiniin (ns. habit stacking). Tällöin se on helpompi muistaa ja luoda automaattiseksi tavaksi.

Seuraavana aamuna toimit kuten olet päättänyt toimia. Muista onnitella itseäsi! Niin hölmöltä kuin se saattaakin tuntua pelkän sängyn petaamisen (tai muun alhaisen riman tehtävän) vuoksi.

Olet saanut pienen voiton ja pienen lisäyksen itseluottamuksellesi. Mieli ei kuitenkaan välttämättä tajua tätä ilman jonkinlaista tuuletusta, selkääntaputusta tai palkintoa. Omien onnistumisten tunnustaminen on tärkeä osa prosessia.

Pidä kirjaa voitoista

Ryttää mainittu lappu ja laita se isoon lasipurkkiin, jonka kyljessä lukee “Voitot”. Toisessa lasipurkissa lukee “Tappiot”, siltä varalta että et syystä tai toisesta onnistu.

Kun olet kirjoittanut tavoitteesi lapulle, se tulee menemään jompaankumpaan purkkiin. Tappio-purkin täyttäminen tuntuu ikävämmältä kuin sängyn petaaminen, joten taktiikka toimii lisämotivaation tuojana.

Vaihtoehtoisesti voit kerätä lappuja kahteen siistiin pinoon, tai kirjoittaa rivejä kahteen eri vihkoon - mikä vain itsellesi sopii. Kunhan pidät kirjaa voitoista tavalla, jolla ne ovat fyysisesti näkyvillä.

Motivaation lisäksi menetelmä toimii muistutuksena ja todisteena siitä, että olet tehnyt sen minkä olet päättänyt. Tämä nostaa itseluottamusta paremmin kuin mikään tsemppaava self help -kirja.

Nosta rimaa

Aloitit sitten sängyn petaamisesta tai jostakin haastavammasta tehtävästä, päämääränä on luonnollisesti riman nostaminen pikkuhiljaa.

Muista silti pienten voittojen havittelu. Älä kirjoita lapulle “juoksen maratonin ensi kesänä” tai “kirjoitan kirjan vuoden loppuun mennessä”. Käytä kahta seuraavaa taktiikkaa:

1: Prosessitavoitteet

Pilko projekti ensin pieniin osiin. Aloita juoksutavoite yhdestä treenistä kerrallaan: “Huomenna käyn lenkillä ennen aamupalaa.” Keskity harjoittelun välittömään prosessiin tulosten tai kaukaisten saavutusten sijaan.

Sama pätee kirjoittamiseen. Alkuvaiheessa on parempi päättää istua kirjoittamaan joka aamu esimerkiksi tunnin ajaksi.

Opettele ensin olemaan ihminen joka juoksee tai ihminen joka kirjoittaa säännöllisesti. Näin saat pieniä voittoja joka päivä. Itseluottamuksesi kasvaa ja identiteettisi vahvistuu, koska tekosi osoittavat sinun olevan juoksija tai kirjailija.

2: Välitavoitteet

Toinen kätevä menetelmä on käyttää välitavoitteita. Kun olet valmis, ota maratonin välitavoitteeksi juosta kilometri tai viisi tai kymmenen putkeen. Nosta rimaa pikkuhiljaa.

Kirjoittamisen välitavoite voi olla esimerkiksi yhden luvun saaminen valmiiksi, tai tietyn osan lähettäminen tarkistettavaksi palautetta varten.

Itseluottamus juoksijana, kirjoittajana tai minä tahansa kasvaa sitä myötä, kun Voitot-purkki täyttyy. Muista aina onnitella itseäsi jokaisesta onnistumisesta.

Mitä enemmän voittoja kerääntyy, sitä korkeammalle voi tähdätä.

Lopuksi

Toisin kuin Hormozi edeltävässä lainauksessa, uskon että peilin edessä lausutuilla vahvistavilla lauseillakin voi olla oma paikkansa muutoksen käynnistämisessä.

Yhtälön selvästi tärkeämpi osa on kuitenkin käytännön toteutus. Kerää sarja pieniä voittoja, joihin voit osoittaa ja sanoa: Onnistuin jo kaikessa tässä, joten tulen onnistumaan myös seuraavassa tavoitteessani.

Juuri tämä on pienten voittojen tuoma hyöty. Kun on tottunut voittamiseen, alkaa odottaa onnistumisia jatkossakin.

Kyseistä ilmiötä sanotaan itseluottamukseksi.