Sosiaalinen media on tuhoisa miehiselle egolle

Sosiaalinen media on tuhoisa miehiselle egolle

Nuorten miesten syrjäytyminen on ollut ongelmana pitkään. Naiset suorittavat mm. jo yli 60% kaikista korkeakoulututkinnoista. Tilanteeseen on monia syitä, mutta sosiaalinen media on aiheuttanut erityisen paljon tuhoa.

Huom: Parempi opiskelumenestys ei tietenkään tarkoita, että naisillakaan olisi kaikki asiat hyvin. Myös tyttöjen ja nuorten naisten mielenterveysongelmat ovat hälyttävän korkeat. Keskityn tässä artikkelissa kuitenkin miehiseen näkökulmaan.

Miehinen kilpailunhalu

Miehillä on perinteisesti enemmän tarvetta kilpailla siitä, kuka on nopein, vahvin, fiksuin tai muuten vain paras.

Kaikesta kehityksestä huolimatta emme edelleenkään täysin eroa tässä asiassa monesta muusta eläinlajista, jossa urokset kisaavat keskenään saadakseen mahdollisuuden lisääntyä. Uhoaminen ja kilpailuvietti ovat huipussaan varsinkin nuoruuden testosteronihuumassa.

Ulkopuoliset haasteet voidaan koeta jopa eksistentiaalisena uhkana omalle selviytymiselle. Historiallisesti tämä on tarkoittanut tappeluita, tai kenties liittoutumista heimon ulkopuolisia kilpailijoita vastaan. Vielä tähänkin päivään mennessä jotkut ylläpitävät näitä perinteitä sinnikkäästi.

Yksilöllisiä eroja on tietysti aina, mutta suurin piirtein tällä tavalla keskivertomiehen aivot ovat toimineet koko niiden olemassaolon ajan. Evoluution määräämänä.

Mies vs. moderni maailma

Sisäänrakennettu kilpailuvietti aiheuttaa riittävästi ongelmia pienessäkin yhteisössä. Emme kuitenkaan elä enää pienissä kylissä.

Nykyteknologia ja sosiaalinen media tarjoaa nuorelle miehelle katastrofaalisen tilanteen, jossa pelkän oman heimon sijasta koko maailma on yhtäkkiä läsnä. Kaiken lisäksi maailma on oppinut, että sopivalla valaistuksella ja filttereillä saa itsensä näyttämään entistä paremmalta.

On lähes mahdotonta olla enää nopein, vahvin, rikkain, fiksuin tai paras missään. Parilla klikkauksella löytyy voittamattomia kilpailijoita joka lajiin.

Mikäli mies edelleen kokee kilpailun ongelmana, hän on jatkuvasti uhattuna, loputtomassa stressitilassa. Evolutiivinen paine on musertava. Muutamat reagoivat tilanteeseen aggressioilla, jotkut masentumalla ja eristäytymällä.

Valitettavan monet päätyvät ahdistuksissaan nettiyhteisöihin, joissa syytetään yhteiskuntaa, naisia tai muuta syntipukkia kaikesta.

Ratkaisu?

Ensin on todettava, että omaa luonnetta ja DNA:ta vastaan toimiminen ei ole helppoa. Keski-ikää kolkutellessa on aina helpompi tarjota neuvoja, kun omat hormonit eivät jyllää tai yllytä milloin mihinkin.

On kuitenkin olemassa tapoja, joilla nuoret miehet voivat itse helpottaa tilannetta.

1: Jätä sosiaalinen media

Sosiaalinen media luo äärimmäisen haitallisia ulkonäön, menestyksen ja näennäisen onnellisuuden suhteen. Some on ihmismielelle myrkkyä iästä ja sukupuolesta riippumatta. Se on myös addiktoivaa myrkkyä, eikä sen käytöstä voi siten ottaa kaikkea syytä omille kontilleen.

Facebook ja muut jättiyritykset käyttävät miljardeja tehdäkseen tuotteistaan koukuttavampia, koska ne tienaavat vielä enemmän saadessaan ihmiset jatkaamaan skrollausta. Sellaisilla resursseilla voi kehittää teknologisia ja psykologisia keinoja, joita yhden ihmisen itsekurilla on erittäin vaikea vastustaa.

Kuten kuka tahansa alkoholisti voi kertoa, addiktoivien aineiden kohtuukäyttö on hyvin haastavaa. Parempi on lopettaa kokonaan.

2: Nuku ja liiku enemmän

Liian lyhyet yöunet ja liikkumattomuus kuuluvat helpoimpiin tapoihin vahingoittaa mielen hyvinvointia. Toisin päin ilmaistuna näiden asioiden korjaaminen on eräs yksinkertaisimpia tapoja parantaa omaa elämää.

Aiemmin mainittu evolutiivinen paine ei ole pelkästään huono asia, jota yritykset käyttävät hyväkseen mainostaakseen tuotteita, joita kukaan ei tarvitse. Evoluutio haluaa myös, että aivot saavat kunnolla unta ja keho riittävästi liikuntaa.

Miljoonien vuosien rakentamia geneettisiä taipumuksia voi siis käyttää myös positiivisten muutosten aikaansaamiseen.

3: Vältä vahingollisia yhteisöjä

Ihmiset ja yhteisöt, jotka kommunikoivat vain kilpailun, egon, vihan ja jatkuvan roolin esittämisen kautta ovat nekin myrkkyä mielelle. Sosiaalinen media korostaa tällaisia tahoja, mutta niitä löytyy tietysti myös oikeasta elämästä.

Kun viettää aikaa vihaisten ihmisten kanssa tulee vihaiseksi. Tämä on pelkäksi haitaksi elämälle, vaikka samat ihmiset kuinka väittäisivät auttavansa tai vaikka olisit vakuuttunut siitä, että he olevat oikeassa. Jatkuvasta vihasta ei ole hyötyä.

On parempi etsiä tai luoda rakentavia yhteisöjä ja ystävyyksiä, joissa asenne on kannustava ja päämäärä on kaikkien onnistuminen. Ajan myötä voi oppia, että elämä ei ole nollasummapeli ja kilpailu on siten pitkälti turhaa.

Lopuksi

Kaikki ei toki johdu sosiaalisesta mediasta.

Yksi tiedossa oleva ero sukupuolten välillä on se, että tytöt yksinkertaisesti kehittyvät ja kypsyvät noin vuotta poikia edellä. Kun tasa-arvo ainakin valtaosin poisti “käsijarrun” tyttöjen koulutukselta ja uramahdollisuuksilta, ennen jäljessä olleet tytöt menivätkin pojista ohi. Sama ilmiö on todettu ympäri maailmaa.

Keskimääräiset kehityserot lapsena voivat kumuloitua, kun koulujärjestelmä jakaa onnistumisia ja pettymyksiä vuosien myötä.

Myös poikien ja miesten heikommat tunnetaidot lisäävät vaikeuksia elämässä. Osaamattomuus käsitellä ja kommunikoida tunteita on kuin eläisi jatkuvasti pallo jalassa. Pallo vieläpä kasvaa sitä mukaa, kun käsittelemättömiä tunteita kerääntyy. Kulttuurin muutos olisi eduksi tässäkin asiassa.

Koska blogin pääteema on henkilökohtainen kehitys yhteiskunnallisten ratkaisujen sijasta, keskityn kuitenkin yksilötason ratkaisuihin:

Poista sosiaalinen media ja epäterveellinen vertailu, pidä huolta terveydestäsi sekä vältä negatiivisia yhteisöjä.

Näillä pääsee jo hyvään vauhtiin kohti helpompaa elämää.

Ja jos on pakko kilpailla, niin paras vertailun kohde on aiempi versio omasta itsestään. Tavoitteena tämänkin sivuston nimi.

Lähteitä ja lisäluettavaa:

Korkeakouluissa opiskelevat naiset valmistuvat miehiä todennäköisemmin ja nopeammin (stat.fi)
Syrjäytyneistä enemmistö nuoria miehiä – Kierre olisi mahdollista katkaista jo koulussa – Miksi näin ei tapahdu? (apu.fi)
Why men and boys are struggling | Richard Reeves (YouTube)
Robert Sapolsky & Peter Attia: The impact of subjective socioeconomic status and social media on stress levels and health (YouTube)