Tee elämän muuttamisesta helpompaa Kaizen-filosofialla
Kaizen on japanilainen termi, joka tarkoittaa jatkuvaa asteittaista muutosta kohti parempaa. Kaizen-filosofiassa muutoksen ei tarvitse tapahtua kertaheitolla, vaan suuria tuloksia voi saada aikaan pienillä askelilla. Konsepti on lähtöisin yritysmaailmasta, mutta sitä voi soveltaa myös henkilökohtaiseen kehitykseen.
Kaizen kehitettiin alun perin toisen maailmansodan jälkeen Toyota-yhtiön toimesta. Tarkoituksena oli mm. parantaa autojen laatua ja työntekijöiden viihtyvyyttä, vähentää turhaa työtä ja hukattuja resursseja, sekä lisätä innovaatioita. Jokainen tehdastyöläisen oli mukana prosessien kehittämisessä sen sijaan, että käskyt tulivat ylhäältä.
Kun Toyotan ylivoimainen laatu ja tuotteliaisuus sai amerikkalaiset valmistajat vihdoin opettelemaan japanilaisia käytäntöjä, Kaizen levisi myös länsimaihin.
Ensimmäisessä työpaikassani eräässä hotellissa yksi siivoojista käytti luontaisesti Kaizen-ajattelua. Hän tajusi esimerkiksi, että hotellihuoneiden roskakoreja tyhjentäessä oli viisaampaa laittaa uuden roskapussin sijasta koko rulla ensin korin pohjalle. Tällä tavalla seuraava tyhjä pussi oli aina jo odottamassa siellä, missä sitä tarvittiin. Pieni muutos säästi askelia ja vaivaa.
Yhden pienen tavan muokkaaminen on tuskin koskaan ratkaiseva tekijä. Silti 1%:n parannukset alkavat kertaantua suuriksi, jos jokaista prosessia katsoo Kaizen-linssin läpi jatkuvan kehityksen kannalta. Kyseinen siivooja oli yleensä valmis työssään ennen muita.
Työmaailman sijasta minua kiinnostaa enemmän Kaizenin hyödyntäminen paremman elämän ja hyvinvoinnin tavoittelussa.
Esimerkkejä Kaizen-muutoksista
RUOKAVALIO
Ruokavalion parantaminen on mielestäni useimmiten kannattavampaa askelittain. Tuskin kukaan kykenee jokaisen aterian tai lähes kaikkien raaka-aineiden muuttamiseen sormia napsauttamalla. On parempi aloittaa esimerkiksi kokeilemalla kerran pari viikossa jotain terveellisempää aamupalaa, kunnes löytyy resepti tai reseptejä, joita syö mielellään. Pelkästään aamupalan muuttaminen tarkoittaa yleensä 25% tai 33% kaikista aterioista, mikä tekee jo suuren eron.
Jos ainoat hedelmät koko viikon ruokavaliossa ovat banaanit ja yksi omena, Kaizen-ajattelua voi olla keksiä joku kolmas vaihtoehto säännölliseksi syötäväksi. Sen sijaan että lähestyy asiaa kysymyksellä “kuinka pääsen eroon epäterveellisistä herkuista?”, voi olla parempi kysyä “mitä hyvää ja terveellistä voisin lisätä ruokavaliooni?”
KOFEIINI
Jos haluaa lopettaa kofeiinin käytön, mutta keskittymistä vaativa työ ei salli vieroitusoireita, ei muutosta tarvitse tehdä kertaheitolla. Ensimmäinen askel voi olla päivän viimeisen kupillisen korvaaminen jollain muulla juomalla. Vaihtoehtoisesti voi korvata yhden mitallisen suodatinpussissa kofeiinittomalla kahvilla. Seuraavalla viikolla kaksi mitallista, ja niin edelleen.
LIIKUNTA
Liikunta on yksi parhaita esimerkkejä siitä, kuinka pienillä edistysaskeleilla voi saada enemmän aikaan. Liian monet aloittavat liikuntaohjelman kaikki kerralla ja nollasta sataan -tyylillä. Sohvan perukoilta noustaan suorittamaan rankkaa salitreeniä tai pitkiä juoksulenkkejä. Turha hätäily altistaa vain loukkaantumisille tai motivaatio-ongelmille väsymyksen kasvaessa nopeasti.
Jos normaalisti kävelee tuhat askelta päivässä ja niistäkin suurin osa buffet-pöydän ympäri, ei heti huomenna tarvitse alkaa kerätä 10000 askelta. Ensimmäisen viikon tavoite voi olla vaikka 2000 päivässä. Seuraavan viikon 3000. Muutaman kuukauden päästä, tai kun kävely tuntuu itsestäänselvältä, voi aloittaa esimerkiksi voimaharjoittelun jostakin matalan kynnyksen lajista.
Miksi Kaizenia kannattaa käyttää
Alkuperäisessä tehdastyöläisten kontekstissa yksi järjestelmän suurimmista hyödyistä on asteittaisten muutosten helpompi hyväksyminen työntekijöiden toimesta. Kun taas suurten äkillisten uudistusten edessä monet ihmiset vastustavat uusia toimintatapoja.
Täsmälleen sama periaate pätee yksilötasolla omia tapoja muokatessa.
Pienten päivittäisten muutosten valtava voima syntyy siitä, että mikään yksittäinen muutos ei tunnu ylitsepääsemättömältä, eikä siten kuormita jaksamista tai itsekuria yli rajojen.
Aloittamisesta tulee paljon helpompaa jos aloittaminen tarkoittaa vain yhtä pientä muutosta, eikä välitöntä kokonaisvaltaista elintapojen uudistamista.
Lopuksi
Kaizen ei tietenkään ole ainoa lähestymistapa kehitykselle. Myös isommille muutoksille on aikansa ja paikkansa.
Esimerkiksi joistakin addiktioista on parempi päästä eroon yhdellä rysäyksellä eikä vähän kerrallaan. Elämäntaparemontit ovat joskus aiheellisia ja hyödyllisiä.
Mutta jos ajatus äkillisestä muutoksesta tuntuu vaikealta, tai kyseinen taktiikka on kerta toisensa jälkeen tuottanut pettymyksen, asiaa voi lähestyä myös askel askeleelta.
Kaizen tuottaa pitkällä aikavälillä vähintään yhtä suuria tuloksia ja huomattavasti kestävämmällä tavalla.