Satulatuolin hyödyt ja kokemukseni työasennon korjaamisesta

Satulatuolin hyödyt ja kokemukseni työasennon korjaamisesta

Ihmiskeho ei ole luotu tuolilla istumiseen. Pitkäaikaisen pohdinnan jälkeen päätin laittaa työasennon remonttiin ja siirryin käyttämään satulatuolia. Tiedän ainakin kymmenen syytä sille, miksi se on parempi vaihtoehto kuin perinteinen tuoli.

Artikkeli kirjoitettu yhteistyössä Sallin kanssa. Teksti sisältää tähdellä (*) merkittyjä yhteistyölinkkejä.

Jos aivan totta puhutaan, niin edellinen työpisteeni ei edes ollut tavallinen tuoli, vaan sohva. Istuin suuren osan päivästä tyypillisesti puolikumarassa taaksepäin nojaavassa asennossa läppäri sylissä.

En voi hyvällä tahdollakaan kuvailla kyseistä työasentoa hyvinvointia edistäväksi, mikä soti tietysti kaikkia periaatteitani vastaan. Viivyteltyäni tilanteen korjaamista riittävän pitkään, päätin vihdoin tehdä asialle jotain.

Selvitin parhaat satulatuolien valmistajat, joista kotimainen *Salli osoittautui laadun kannalta kirkkaaksi ykköseksi. Ehdotin heille yhteistyötä ja sain vaihtokaupassa *Salli Swing -tuolin. Swing-versio kallistuu liikkeen mukana, eli sopii paremmin mm. kurottelua vaativaan työhön tai muuten vain lantion keinutteluun.

Nahan tai kankaan väriä sekä muita osia voi kustomoida halutessaan - oma tuolini näyttää samalta kuin kuvassa.

Reilun kuukauden päivittäisen käytön jälkeen voin sanoa, että aiempaan istumistyyliin ei ole palaamista.

Alla 10 syytä sille, miksi halusin vaihtaa juuri satulatuoliin.

#1 Suorempi ryhti

Ryhdin parantaminen on kuulunut tavoitteisiini jo vuosikausia. Ongelmana on vain se, että olen liian laiska varsinaisesti venyttelemään, ja edellä mainittu huono työasento ei ainakaan ole auttanut asiaa.

Satulatuoli on ainoa koskaan käyttämäni tuoli, jolla kykenen istumaan hyvässä ryhdissä ilman jatkuvaa pakottamista ja muistuttamista. Mikä tarkoittaa, että se on ainoa, jolla suorassa istumista voi käytännössä jatkaa lysähtämättä jo muutaman minuutin jälkeen.

Selkäranka saa vihdoin olla luonnollisessa asennossaan, leuka on ylhäällä, niska voi paremmin ja olkapäät ovat rentona eivätkä kierry eteenpäin. Jää vielä nähtäväksi, kuinka hyvin tämä auttaa luontaisen ryhdin korjaamiseen pitkällä aikavälillä, mutta ainakaan en enää jatka vahingollisten toimintamallien käyttämistä päivittäin.

#2 Parempi verenkierto

Kumarassa istuessa aivojen verenkierto heikkenee jännittyneen niskan ja kaulan painaessa verisuonia. Lisäksi tuoli (tai sohva) painaa reisiä ja lantio on epäluonnollisessa ja epämukavassa asennossa.

Satulatuolin mahdollistama asento vapauttaa verenkierron toimimaan normaalilla tavalla.

#3 Parempi keskittymiskyky

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi olin haaveillut satulatuolista. Verenkierron helpottaminen ja ryhdikäs asento auttaa mm. keskittymiskykyä, jota olen pyrkinyt kehittämään jo pitkään.

Siinä missä sohvalla mieli harhaili helpommin kauas oleellisesta, nyt saan enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa.

#4 Taukojumpan helpottuminen

Tavalliset tuolit ja istuma-asennot aiheuttavat paikalleen jumittamista. Kun huomasin sohvalla, että aina käden ulottuvilla oleva vesilasi oli tyhjä, saatoin olla liian laiska nousemaan ylös täyttämään sitä. Eli huono asento aiheutti laiskuuden ja sitä ruokkivan heikomman verenkierron lisäksi joskus myös lievää nestehukkaa.

Satulatuolilta nouseminen on huomattavasti pienemmän kynnyksen takana. Enää en liimaudu paikoilleni vaan hyppään välillä ylös kävelemään edestakaisin miettiessäni jotain tai saatan tehdä pikaisen taukojumpan, tai nousen työskentelemään seisoma-asentoon. Swing-versio myös mahdollistaa lantion liikettä istuessa.

Voi kuulostaa hassulta, että satulatuolilta nouseminen olisi jotenkin merkittävästi helpompaa kuin muilta tuoleilta, mutta tämä on ollut yksi selvimmistä eroista aiempaan.

#5 Kaloreiden kulutus

Suorassa istuminen kuluttaa jo itsessään enemmän kaloreita kuin nojaaminen tai löhöily. Edellinen kohta ja seisoma-asentoon siirtymisen helppous lisäävät eroa entisestään. Toisella tapaa ilmaistuna, satulatuolin käyttö nopeuttaa hieman aineenvaihduntaa.

Kovin suurta vaikutusta on toki turha odottaa, mutta pitkällä aikavälillä tällaiset muutokset kertautuvat merkityksellisiksi.

#6 Vapaammin kulkeva hengitys

Huonossa ryhdissä istuminen heikentää hengityksen laatua ja aiheuttaa todennäköisemmin pinnallista hengitystä. Toki hengitysvalmentajana ajattelen tunnistavani helposti epäoptimaalisen hengityksen merkit, mutta ei luonnollisemmasta asennosta ja rinnan avaamisesta ainakaan haittaa ole.

#7 Energisempi olo

Kaikki edellä mainittu nostaa energiatasoja, mikä on tietysti varsin tervetullut vaikutus.

#8 Vahvempi alaselkä

Kun lonkka on 90 asteen kulmassa, alaselkä pyöristyy helposti ulospäin. Sellainen asento ei tee selälle hyvää ja saattaa altistaa pitkällä aikavälillä mm. selkäkivuille, välilevyn pullistumille tai alaselän rappeutumiselle.

Satulatuolilla polvet ovat alempana ja lonkka saa paremman 135 asteen kulman, joka mahdollistaa alaselän luontaisen notkon ja paremman verenkierron myös selän alueella.

#9 Genitaalialueen terveys

Entisenä pitkien matkojen retkipyöräilijänä tiedän oikeanlaisen satulan merkityksen, varsinkin miehille. Jatkuva puristus heikentää verenkiertoa “kriittisille alueille”.

Siinä missä pyöräilijän kannattaa käyttää satulaa, jonka keskellä on rako, myös satulatuolin on tärkeää olla kaksiosainen. Tällöin lantionpohjan alueelle ei kohdistu painetta vaikka lonkka kallistuu eteenpäin, mahdollistaen selkä suorana istumisen.

Samaa genitaalialueen puristumista tapahtuu myös tavallisella tuolilla istuessa. Vaistomainen reaktio on nojata taaksepäin, jotta lonkka voi kääntyä taakse ja sallia verenkierron sekä ehkä lasten hankkimisen jonain päivänä. Selkärangan asento kuitenkin kärsii tästä huomattavasti.

Selkärangan asento lantion eri kulmissa.

Satulatuolilla istuessa oppii tuntemaan, kuinka pienikin lonkan kallistuminen taaemmas veisi selkärangan neutraalin asennon mutkalle, ja kuinka tärkeä se rako kaksiosaisessa tuolissa oikeasti onkaan.

Sallilta löytyy myös *yksiosainen tuoli, mutta sitä suositellaan lähinnä naisille ja osa-aikaiseen käyttöön.

#9b Pienempi säteilyriski

Pitkälti samaa aihetta kuin edellinen kohta, mutta bonusvinkkinä: Kännykän käyttö tai säilyttäminen taskussa vähentää tutkitusti miesten hedelmällisyyttä. Siksi jätän luurin yleensä kotiin tai laitan ainakin lentotilaan ulkona liikkuessa.

Tietokone ei yritä kommunikoida kilometrien päässä olevan radiomaston kanssa, joten säteilyn haitallisuus saattaa olla laitteen suuremmasta koosta huolimatta joiltakin osin jopa hieman pienempi kuin kännykän.

Millään tavalla viisasta läppärin käyttö sylissä ei kuitenkaan ole, joten tästäkin syystä oli jo aika korjata työasentoa järkevämmäksi.

#10 Suoliston terveys

Kun työasennon ryhti korjaantuu, vatsaan ja suolistoon kohdistuva jatkuva paine poistuu, mikä helpottaa ja nopeuttaa suoliston toimintaa.

Tämä oli ainoa kohta, jota en osannut ennalta odottaa tai uskoa, vaikka olin asiasta lukenutkin. Yllätyksekseni käytännön kokemus kuitenkin vahvisti asian, eli jopa vatsa oikeasti toimii paremmin satulatuolin ansiosta.

*Sallin sivuilta löytyy myös muita hyötyjä, jotka eivät ole omalla listallani.

Vinkkejä satulatuolin käyttöön

Satulatuolin käyttö voi vaatia totuttelua ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana. Jos kroppa on jumissa, paikat saattavat kipeytyä äkillisestä muutoksesta asennossa.

Itsekin suunnittelin käyttäväni tuolia aluksi pieninä annoksina. En kuitenkaan huomannut haittavaikutuksia, vaan uusi työpisteeni tuntui heti hyvältä. Varovaisuudelle ei siis ollut lopulta tarvetta.

Pöydän on oltava tavallista korkeampi, koska myös istuma-asento on ylempänä. Säädettävä pöytä olisi paras, jotta välillä voi halutessaan vaihtaa seisoma-asentoon ilman että näyttö ja näppäimistö on epämukavan alhaalla.

Kotoa sattui löytymään itselleni juuri sopivan korkuinen pöytä (90cm), joten tätä en vielä vaihtanut *Sallin säädettävään pöytään, jollainen näkyy artikkelin otsikkokuvassa. Siinä etuosan kaari mahdollistaa kyynärpäiden lepuuttamisen pöydällä, kun taas tavallisella pöydällä ne jäävät roikkumaan hieman reunan ulkopuolelle.

Näytön yläreuna on asetettava noin silmien korkeudelle. Itse laitan sen mieluummin jopa 10cm korkeammalle. Tämä on eräs tärkeimpiä yksityiskohtia työasennon korjaamiseksi!

Minulla on käytössäni kaksi ruutua - isompi päänäyttö silmien korkeudella sekä läppärin näyttö suoraan sen alapuolella pöytätasolla. Aina kun jostain syystä täytyy tuijottaa alempaa läppärin ruutua, leuka ja pää putoaa katseen mukana, selkäranka menee mutkalle ja päädyn nojaamaan käsilläni pöytää vasten. Koko asento siis hajoaa täysin ainoastaan siksi, että katse siirtyy hieman alemmas.

Heti kun palaan katsomaan oikealla korkeudella olevaa monitoria, ryhtini suoristuu automaattisesti. Nosta siis näyttö silmien tasolle jos haluat saada satulatuolin kaikki hyödyt. Esimerkiksi pino kirjoja näytön jalustan alla toimii hyvin.

Lopuksi

Reilun kuukauden jälkeen olen erittäin tyytyväinen uuteen satulatuoliin ja työasentoon. Muutos kuuluu ehdottomasti sarjaan “kunpa olisin tehnyt tämän jo vuosia sitten”.

Työergonomia on tärkeää maailmassa, johon evoluutio ei ole kehoamme valmistanut. Asennon suhteen tehdyt kompromissit voivat tulla liiallisten toistojen jälkeen kalliiksi ajan myötä.

Lyhyemmälläkin aikavälillä itse työntekoon ja keskittymiseen liittyvät parannukset ovat tuntuneet merkittäviltä, joten arvelen käyttäväni satulatuolia valtaosan kaikesta tietokoneella vietetystä ajasta koko loppuelämäni.

Lähteitä ja lisäluettavaa:

*Salli Satulatuolin tärkeimmät terveysvaikutukset (salli.com)
The impact of saddle chairs on spinal curvatures (PubMed)
Assessment of the ergonomic risk from saddle and conventional seats in dentistry: A systematic review and meta-analysis (PubMed)
Lisää kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden säteilyriskeistä (sust.fi)