Onnellisuus on hyvinvoinnin sivutuote

Onnellisuus on hyvinvoinnin sivutuote

Kokonaisvaltainen hyvinvointi johtaa onnellisuuteen. Siihen ajatukseen olen perustanut Parempi Minä -projektin ja koko elämäni. Ainakin sen jälkeen, kun ensin laiminlöin hyvinvointiani muutaman kymmenen vuoden ajan.

Luin viikon vaihteessa Akin Hintsan kirjan Voittamisen anatomia. En ollut aiemmin tutustunut hänen työhönsä, joten teos oli varsin positiivinen yllätys.

Hintsa toimi aikoinaan mm. Formula 1 -mestareiden lääkärinä ja valmentajana. Kurkistukset F1-maailman ja olympiaurheilun kulissien taakse sekä tarinat sairaalan pyörittämisestä 90-luvun Etiopiassa olivat sinänsä jo lukemisen arvoisia.

Silmiinpistävintä kirjassa oli kuitenkin Hintsan vahva näkemys ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ajattelusta. Sattumalta siis nappasin käsiini teoksen juuri samasta aiheesta, jota sivusin edellisessä päivityksessäni hyvinvointipysäkeistä!

Tohtori Hintsa kiteyttää mallinsa näin:

“Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.”

Mikäli huippu-urheilija keskittää huomionsa parempaan unenlaatuun, ruokavalioon, oikeanlaiseen tavoitteelliseen liikuntaan, riittävään lepoon, tärkeiden sosiaalisten suhteiden vaalimiseen - koko pakettiin - onnistumiset ja menestys ovat paljon helpompia saavuttaa.

Saattaa kuulostaa melko itsestäänselvältä. Oletamme ehkä huipulla olevien tietävän kaiken tämän. Käytäntö on kuitenkin monesti jotain muuta. Erityisesti unet jäävät kiireisellä ihmisellä vähemmälle, lepo ei ole sopivassa suhteessa harjoitteluun tai sosiaalinen elämä jää toissijaiseksi. Seurauksena on usein jatkuvia loukkaantumisia tai henkistä epätasapainoa, jotka haittaavat suoritusta.

Samat periaatteet pätevät meihin tavallisiin ihmisiin.

Kirjassa on mm. esimerkki naisesta, joka tuli Hintsan vastaanotolle Sveitsissä polvivaivojen vuoksi. Tyypillisten magneettikuvien ja verikokeiden lisäksi lääkäri teki kattavan kartoituksen potilaan elämäntilanteesta ja -tavoista, sukuhistoriasta, henkisestä tilasta sekä pitkälti kaikista vähänkään hyvinvointiin liittyvistä osa-alueista.

Diagnoosi: Liiallinen työnteko ja stressi aiheuttivat unettomuutta, väsymystä ja elimistön autoimmuunireaktion, joka lopulta ilmeni polvikipuina.

Lääkkeiden ja leikkauksen sijasta reseptiksi annettiin vähemmän työtä ja työmatkoja, enemmän liikuntaa ja omaa aikaa sekä monipuolisempi ruokavalio. Toisin sanoen täysi elämäntaparemontti.

Potilaan stressi hälveni, polvet paranivat ja elämänlaatu kohosi huomattavasti.

Arvostan suuresti tällaista kokonaisvaltaista ajattelua pelkkien oireiden laastaroinnin sijasta. Pyrin omassa elämässäni sekä sivuston artikkeleissa samankaltaiseen lähestymistapaan ja ennaltaehkäisevään terveyteen tähtääviin menetelmiin.

Ainoa pieni muokkaus, jonka tekisin edellä mainittuun mottoon, on tämä:

Onnellisuus on hyvinvoinnin sivutuote.”

Kaikki eivät kaipaa tai tavoittele menestystä, mutta onnellinen tai merkityksellinen elämä lienee lähes jokaisen toive.

Minä uskon hyvinvoinnin olevan avain onneen. Uskon myös, että oikea tieto ja oikeat työkalut auttavat hyvinvoinnin löytämiseen. Kokemukseni elämänlaadun parantumisesta erityisesti kahden kuluneen vuoden ajalta vahvistavat ajatusta.

Siksi etsin lisää tietoa, kokeilen erilaisia työkaluja käytännössä sekä lopulta kirjoitan ja jaan niitä täällä.

Terveyden neljä peruspilaria (hengitys, uni, ravinto, liikunta) johtavat energisempään oloon, parempaan keskittymiskykyyn ja vahvempaan minäkuvaan. Niiden avulla myös onnistumisiin työssä ja ihmissuhteissa.

Kun rakentaa elämää perusteista lähtien, onnellisuus on sivutuote.

Lue lisää: Hyvinvoinnin ja hyvän elämän neljä peruspilaria