Feynman-tekniikka: Paras tapa oppia mitä hyvänsä
Richard Feynman oli Nobel-palkittu fyysikko ja eräs historian parhaista opettajista. Feynmanin kyky selittää monimutkaisia ilmiöitä yksinkertaisella ja ymmärrettävällä tavalla toi hänelle lempinimen “The Great Explainer”.
Taito perustui hänen kehittämäänsä oppimismenetelmään, joka nykyään tunnetaan nimellä Feynman-tekniikka. Opettaminen ja yksinkertaistaminen ovat ratkaiseva osa menetelmää, joten ei ole ihme, että Feynman kehittyi tekniikan käyttämisen myötä myös arvostetuksi luennoitsijaksi.
(Sivuhuomio: Artikkelin kansikuva on Midjourney-tekoälyn luoma, mikäli joku tarkkasilmäinen ei-mobiiliversion käyttäjä ihmettelee kummallisia töherryksiä taustan liitutaululla.)
Mikä on Feynman-tekniikka?
Feynmanin oppimisen metodi jakautuu neljään vaiheeseen:
Valitse ja rajaa aihe sekä opiskele sitä haluamallasi tavalla.
Selitä aihe jollekin, puhumalla tai kirjoittamalla, kuin opettaisit sitä aloittelijalle.
Paikkaa tiedoissasi ilmenevät puutteet.
Yksinkertaista ja luo vertauskuvia.
Valtaosalle ihmisistä oppiminen alkaa ja päättyy tasolle yksi.
Kirjan lukeminen mielenkiintoisesta aiheesta - hyvänä päivänä ehkä jopa muistiinpanojen tekeminen - kartuttaa tietoa, mutta ei vielä kovin syvällisesti.
Oikea oppiminen on aktiivinen prosessi. Kaikki neljä askelta ovat oleellisia todellisen ymmärryksen varmistamiseksi.
1. Valitse aihe ja opiskele
Ensin on tärkeää rajata aihetta ja pyrkiä oppimaan yksi pala kerrallaan. “Hengitystekniikat” on liian yleinen aihe, mutta Bohrin efekti sopivan rajattu. Samoin “neuroplastisuus” vs BDNF tai “oppiminen” vs Feynman-efekti.
Kerää tietoa useista lähteistä ja tee muistiinpanoja.
Voit hypätä suoraan seuraavaan askeleeseen mikäli haluat syventää ymmärrystäsi aiheesta, josta tiedät jo valmiiksi paljon.
2. Opeta aihe jollekin
Kirjoita artikkeli, luonnostele esitelmä tai selitä tietosi aiheesta toiselle ihmiselle.
Opeta mahdollisimman yksinkertaisesti, ymmärrettävästi ja tiiviisti. Kuvittele lukijaksi tai kuuntelijaksi 12-vuotias lapsi.
Suurimman hyödyn saat tilanteessa, jossa vastaanottaja voi esittää heti kysymyksiä. Mikäli kirjoitat tekstiä eivätkä lukijat tai julkaisualusta tarjoa palautetta, voit myös listata itsellesi valmiiksi joitakin yleisimpiä kysymyksiä, kuten:
Miksi kertomasi asia toimii tällä tavalla?
Mistä tiedämme, että tämä on totta?
Voitko antaa esimerkin?
3. Paikkaa ymmärryksen puutteet
Vasta opettaessa ilmenee, kuinka hyvin oikeasti ymmärrät ensimmäisessä vaiheessa opitut asiat.
Suurella todennäköisyydellä puhuessa tai kirjoittaessa nousee esiin kohtia, joihin et tiedä vastauksia tai joita et osaa selittää riittävän hyvin. Syvenny uudestaan lähdemateriaaliin ja etsi vastaukset näihin kysymyksiin.
Oman tiedon vajavaisuuden ymmärtäminen ja paikkaaminen on Feynman-tekniikan tärkeimpiä puolia. Palaa tarvittaessa kohtaan kaksi ja koeta opettamista uudestaan.
4. Jatka yksinkertaistamista
Omistat jo paljon perusteellisemman tiedon aiheesta kuin pelkän ensimmäisen tason oppimisella. Viimeisessä vaiheessa syventämistä jatketaan yksinkertaistamalla selitystä entisestään.
Kirjoita muistiinpanosi uudelleen. Opeta aihe vielä pienemmälle lapselle. Käytä vähemmän sanoja. Rakenna vertauskuvia. Havainnollista ajatuksia visuaalisilla esimerkeillä.
Mikäli et osaa selittää jotain osa-aluetta riittävän ymmärrettävästi, palaa kohtaan kolme.
“When we speak without jargon, it frees us from hiding behind knowledge we don’t have.“
— Richard Feynman
Lopuksi
Pelkkä asioiden ulkoa muistaminen on pinnallista oppimista. Ajattele kirjoittamista tai opettamista vain yhtenä osana omaa oppimisprosessia. Mitä paremmin osaat selittää asioita, sitä paremmin olet ne sisäistänyt.
Mikäli käytät opiskeluun Feynman-tekniikkaa, ei esitelmän pitäminen aiheesta tunnu enää yhtä pelottavalta. Olet jo tehnyt suuren osan sujuvaan kommunikointiin ja ymmärrettävään opettamiseen tarvittavasta työstä.
Samalla hyödytät muita ihmisiä. Esimerkiksi koko Parempi Minä -sivusto on olemassa osittain, koska halusin julkaisukanavan vahvistamaan kirjoittamalla tapahtuvaa oppimistani.
Mikäli Richard Feynman ei ole tuttu hahmo, suosittelen vahvasti katsomaan joitakin allaolevia videoita sekä varsinkin lukemaan hänen kirjansa, "Laskette varmaankin leikkiä, Mr. Feynman!"
Miltä ikinä oletatkaan Nobel-fyysikon elämän näyttävän, tulet takuuvarmasti yllättymään.
Linkkejä:
The best teacher I never had (YouTube)
Feynman: WHY (YouTube)
Feynman: On religion (YouTube)
Feynman: How the train stays on the track (YouTube)
Feynman: Fun to imagine (YouTube)