MuutTomi RantanenComment

Tapaus Liver King ja skeptisyys hyvinvointivaikuttajia kohtaan

MuutTomi RantanenComment
Tapaus Liver King ja skeptisyys hyvinvointivaikuttajia kohtaan

Instagramin fitness-valmentajat, YouTuben produktiivisuusgurut sekä erinäiset bloggaavat itsensäkehittäjät voivat olla parhaimmillaan opettavaisia tai inspiroivia. Hyvinvointivaikuttajia kohtaan kannattaa kuitenkin säilyttää terve skeptisyys.

Liver King” -tittelillä kulkeva Brian Johnson nousi nopeasti fitness-maailman suosioon esittelemällä valtavia lihaksiaan, jotka hän väitti tulleen maksaa syömällä ja esi-isien elämäntavoilla (ancestral living).

Viime viikolla hän kärähti steroidien käytöstä. Toivottavasti tämä ei tullut kenellekään suurena yllätyksenä, koska miehen keho ei millään muotoa näyttänyt luonnollisin menetelmin saavutettavissa olevalta.

Eiväthän kaikki toki voi tietää miltä ilman lääkkeitä kilpailevat ammattikehonrakentajat näyttävät vertailun vuoksi. Lisäksi Maksakuningas itse valehteli kerta toisensa jälkeen silmät sinisinä ettei käytä anabolisia aineita.

Vale auttoi myymään miljoonien edestä lisäravinteita. Anteeksipyyntö oli yhtä uskottava kuin aiemmat väitteet ja eniten kärsivät ne nuoret miehet, joita Liver King väitti auttavansa. Mahdottomat kehoihanteet eivät hyödytä ketään.

Käydäänpä siis läpi muutama syy, miksi hyvinvointivaikuttajia tai muita esikuvia seuratessa on hyvä olla varovainen.

#1 Koko kanava voi olla pelkkää kulissia

Vierailin joitakin kuukausia sitten Liver Kingin kotisivuilla. Ensimmäisenä pisti silmään, että kaiken rakentamiseen on vaadittu suuri tiimi ammattilaisia: vähintään yksi tai useampi koodaaja, graafikko, valokuvaaja, videokuvaaja, äänimies, editoija sekä kourallinen some- ja markkinointi-ihmisiä.

Tyypillisesti kanavat ja sivustot lähtevät yhden ihmisen ideasta tai harrastuksesta ja laajenevat yleisön kasvaessa, mutta Liver King oli selvästi brändätty alusta asti. Miljoona seuraajaa alle vuodessa ei tapahtunut vahingossa.

Mikäli ensimmäisestä päivästä lähtien on käytetty suuri määrä rahaa imagon luomiseen, kyseisen imagon autenttisuus ei välttämättä kestä päivänvaloa.

#2 Varo yhdellä kikalla ratsastajia

Vaikka imago olisikin rehellinen, yhden “koukun” ympärille rakennetut kanavat tai persoonat kärsivät herkemmin luotettavuusongelmista.

Esimerkki: Olen hyötynyt ketodieetistä ja Zone 2 -treenistä ja tulen melko suurella todennäköisyydellä suosittelemaan molempia myös jatkossa. Mutta mikäli valitsisin imagokseni “Se Keto-Tyyppi” tai “Zone2-Jone”, pystyisinkö ottamaan neutraalisti vastaan tutkimustietoa tai kokemuksia, jotka kyseenalaistavat näiden työkalujen hyödyllisyyttä ja terveellisyyttä?

Kun joku on rakentanut online-identiteettinsä yhden asian ympärille, hän on tavallistakin motivoituneempi valikoivaan tiedon tulkitsemiseen tämän identiteetin vahvistamiseksi.

Yhteen asiaan erikoistuneet vaikuttajat eivät toki välttämättä ole väärässä, mutta silloin kun eivät ole, heidän on pakostakin vaikeampi myöntää olleensa väärässä. Ilman mitään muuta informaatiota lähestyn hieman luottavaisemmin “Peter Attia Drive” -podcastia kuin vaikka “The Carnivore Doctor” -nimistä. Täysin riippumatta siitä, mitä mieltä olen carnivoreruokavaliosta.

#3 Raha vääristää motivaatioita

Vaikka pitkään kuuntelemasi hyvinvointipodcastin juontaja olisi aloittanut hyvää tarkoittaen*, voi menestyksen taakka vääntää moraalia mutkalle.

Kuinka moni kykenee kieltäytymään vieraasta, joka tarjoaa esiintymisestä $10000 tai enemmän kertoakseen myytävästä tuotteestaan? Sillä hinnalla taustatyön tekeminen ja laitteen tai lisäravinteen toimivuuden tarkistaminen saattaa monilla jäädä hyvin pintapuoliseksi.

Lopputuloksena luottamasi terveysvaikuttaja päätyy myymään sinulle huijausta. Tämä siis olettaen, että niitä moraaleja oli alun perinkään mukana…

(*) Tai kenties myydäkseen omaa luodinkestävää rasvakahviaan hyvää tarkoittamisen lomassa.

#4 Heillä on enemmän aikaa käytettävissään

Sinun on hyvin vaikea saada samanlaisia tuloksia kuin fitness-asiantuntijan joka treenaa työkseen. Hän voi tuunata kehoaan 20 tuntia viikossa ja syödä valmiiksi kokattuja aterioita. Käytettävissä olevat resurssit eivät ole vertailukelpoisia, vaikka kaikki menetelmät olisivatkin rehellisiä.

Toinen esimerkki lähempää: Kenenkään ei ole järkeä ottaa käyttöön tämän sivuston kaikkia työkaluja. Minun koko juttuni on löytää ja kokeilla erilaisia elämänparannusmenetelmiä sekä jakaa niitä, jotka toimivat.

Annan siten näille asioille paljon enemmän resursseja kuin on tarpeellista terveyden parantamiseksi ja produktiivisuuden nostamiseksi. Siitä huolimatta edes itse en käytä kaikkia työkaluja joka päivä, vaan hylkään tai ainakin hyllytän vähemmän hyödylliset tekniikat ja strategiat ajan myötä.

#5 Heillä on vuosien työ takanaan

Täydellisiä vatsalihaksia esittelevä somesensaatio on saattanut käydä 15 vuotta salilla ja aloittanut teini-iän hormonihuumassa, jolloin paidan kokoa pitää nostaa joka toisen treenin jälkeen.

Me tavikset saamme ensimmäisen vuoden aikana huomattavasti vähemmän aikaan kuin meille saatetaan luvata - varsinkin jos aloitamme vasta 40-vuotiaana.

Minä aloitin muokkaamaan elämääni hiljalleen paremmaksi noin vuonna 2009 ja vasta nyt olen pääsemässä kunnolla vauhtiin.

Vertaa itseäsi entiseen itseesi, älä kehenkään muuhun. Siitä koko sivuston nimikin tulee.

#6 Kellään ei ole kaikkia vastauksia

Ihmisten asettaminen jalustalle ei ole koskaan hyvä idea. Jopa maailman rikkain mies - jonka olisi voinut olettaa tietävän jotain yrityksen pyörittämisestä - näyttää olevan totaalisen hukassa ylihintaisen appinsa kanssa.

Ehkä henkilö, jonka pääosaaminen on juosta pitkälle tai nostaa paljon painoa maasta - tai viihdyttävien YouTube-videoiden teko jommasta kummasta aiheesta - ei tiedä kaikkea niinkin laajasta aiheesta kuin ihmisen terveys.

Luonnollisesti myös tämä viimeinen kohta pätee Parempi Minä -blogiin, jonka yksinkertaisesti täytyy sisältää vääriäkin faktoja. Sekä itse tekemiäni että käyttämistäni lähteistä johtuvia. En osaa sanoa missä virheet ovat (kerro jos tiedät), mutta tällä artikkeleiden määrällä ja aiheiden laajuudella se on vääjäämätöntä.

Muista siis kyseenalaistaa lukemaasi terveystietoa, ennen kuin alat syömään puoli kiloa raakaa maksaa päivässä.

Kuuntele omaa järkeä ja kehoasi vähintään yhtä paljon kuin edes luotettavimmalta näyttävää tai kuulostavaa asiantuntijaa.