Rich Roll - rapakunnosta ultrakisoihin vegaaniruoalla ja Zone 2 -treenillä

Rich Roll - rapakunnosta ultrakisoihin vegaaniruoalla ja Zone 2 -treenillä

Ennen: 40-vuotiaana Rich Roll oli ylipainoinen ja roskaruokaa syövä lakimies, joka ei jaksanut kävellä oman kotinsa toiseen kerrokseen pitämättä taukoa puolessa välissä. 16 portaan nouseminen oli liian vaikea fyysinen suoritus.

Jälkeen: Reilu kaksi vuotta myöhemmin mies suoriutui Havaijin 2008 Ultraman-kisasta 11. sijalla sekä nopeimpana amerikkalaisena. 42-vuotiaana Rich Roll valittiin Men’s Fitness -lehden toimesta “maailman 25 kovakuntoisinta miestä” -listalle.

(Ultraman on kolmen päivän kisa, joka sisältää 10km uintia, 421km pyöräilyä sekä 84km eli kahden maratonin verran juoksua.)

Miten tämä on mahdollista? Toki hän harrasti uintia jo lapsena ja kilpaili lajissa nuorena, mikä helpotti suorituskyvyn palauttamista monien vuosien tauonkin jälkeen. On totta, että ilman aiempaa urheiluhistoriaa tuskin kannattaa odottaa 40-vuotiaana aivan samanlaisia tuloksia samassa ajassa.

Tämän lisäksi Rich itse kertoo kahden asian olleen tärkeimmät muutoksessa:

1: Vegaaniruokavalio

Aivan ensimmäisenä elämänmuutoksena Rich kokeili vaimonsa avustuksella mehupaastoa, jonka jälkeen vaihtoi roskaruoan kasviksiin ja on siitä asti ollut vegaani.

Seurauksena hän kuvailee energiatasojensa nousseen niin korkealle, että liikunnasta tuli lähes automaattinen seuraus. Johonkinhan kaikkea sitä virtaa piti kanavoida.

Vegaaniruokavaliosta löytyy monta mielipidettä - en ole suoraan sanottuna itsekään vielä täysin vakuuttunut sen soveltuvuudesta omalle elimistölleni. Mutta ainakaan kukaan ei voi kieltää sen tarjonneen huikeita hyötyjä Rich Rollille.

2: Zone 2 -harjoittelu

Kun juokseminen, pyöräily ja uinti alkoivat tuntua hyviltä uuden elämäntavan myötä, Rich otti tavoitteekseen Ironmanin sekä valitsi avukseen huippuvalmentajan ja entisen ammattiurheilijan nimeltä Chris Hauth.

Hauth laittoi hänet aluksi laktaattitestiin ja määräsi sitten treenaamaan Zone 2 -tasolla eli paljon hitaammin kuin siihen asti! Mies teki työtä käskettyä. Koko ensimmäinen vuosi harjoittelua oli pelkkää Zone 2 -treeniä.

Koska kaikki Ironman-kisat olivat jo täynnä seuraavan vuoden ajalle, tavoite vaihtui Ultramaniksi. Loppu onkin sitten historiaa.

"I really credit strict adherence to that philosophy as a vehicle for me making drastic improvements over the course of a three-year period.”
—Rich Roll (lähde)

Lue lisää: Zone 2 -harjoittelu: Mitä, miksi ja miten

Rich Rollin tarina

Mikäli miehen esimerkki resonoi, kannattaa kuunnella koko tarina alkoholismista ja vastoinkäymisistä esimerkiksi Tim Ferrissin podcastissa:

 

Kuvalinkki - video aukeaa uudessa välilehdessä.

 

Vaikka olin kuullut Zone 2 -harjoittelusta aiemminkin, kyseinen jakso oli minulle se sysäys, joka auttoi vihdoin lisäämään sen liikuntaohjelmaani. Sattumalta muuten myös 40-vuotiaana, kuten Rich Roll.

Ultrakisat eivät kuulu omiin tavoitteisiini, eikä sinunkaan tarvitse sellaisista haaveilla. Tässä silti inspiraatiota siihen, kuinka suuret muutokset ovat mahdollista hieman myöhemmälläkin iällä, kunhan käyttää oikeita menetelmiä.