Kuinka keuhkojen tilavuus mitataan kotikonstein

Kuinka keuhkojen tilavuus mitataan kotikonstein

Tiedätkö keuhkojesi tilavuuden? Näiden ohjeiden avulla voit testata kotoa löytyvillä välineillä, yllätkö keskiarvoon asti. Keuhkojen kapasiteettia on mahdollista myös kasvattaa harjoittelemalla, mutta ensin täytyy selvittää lähtötaso.

Tyypillisesti keuhkojen kapasiteettia mitataan astman, COPD:n tai muiden keuhkosairauksien diagnosoimiseksi ja seuraamiseksi. Toisin sanoen ihmiset tapojensa mukaan kiinnostuvat jostakin hyvinvointiin liittyvästä asiasta vasta, kun siinä ilmenee ongelmia.

Keuhkojen tilavuus kuitenkin korreloi vahvasti jäljellä olevan eliniän kanssa sekä vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn, joten luvun seuraaminen ja sen nostaminen voi olla varsin hyödyllistä.

Kokonaiskapasiteetti vai vitaalikapasiteetti?

Mittauksessa pitää ottaa huomioon se fakta, että keuhkoja ei saa koskaan täysin tyhjäksi puhaltamalla. Pieni määrä ilmaa jää aina keuhkoihin. Tämä on hyvä asia ja pitää huolen siitä, että keuhkorakkulat pysyvät auki ja toimintakykyisinä.

Uloshengityksen jälkeen jäljelle jää arviolta noin 20% ilmaa, riippuen monesta muuttujasta. Emme kuitenkaan voi tarkkaan mitata sitä - ainakaan kotikonstein - joten tässä artikkelissa en puhu keuhkojen kokonaiskapasiteetista, vaan vitaalikapasiteetista.

Tärkeimmät termit:

  • Kokonaiskapasiteetti - Keuhkojen maksimikoko mukaan lukien jäljelle jäänyt ilma eli jäännöstilavuus. Tutkimuksesta riippuen tarkempi keskiarvo miehillä on n. 5,8-6L ja naisilla 4,3-4,5L.

  • Jäännöstilavuus - Maksimaalisen uloshengityksen jälkeen keuhkoihin jäävä ilma

  • Vitaalikapasiteetti - Maksimaalisen uloshengityksen tilavuus (eli kokonaiskapasiteetti - jäännöstilavuus). Keskiarvo miehillä n. 4,6L ja naisilla 3,4L.

Toistan vielä varmuudeksi: Mittaamme tässä artikkelissa vitaalikapasiteettia.

Ihmisen koko vaikuttaa tulokseen - pitkillä ihmisillä on yleensä keskimääräistä suuremmat keuhkot. Myös hyvä fyysinen kunto parantaa lukemaa. Vitaalikapasiteetti vähenee iän myötä.

Miten keuhkojen mittaus tapahtuu?

Keuhkolääkärillä käydessä mittaus tehdään spirometrillä. Asiakas puhaltaa laitteeseen, joka mittaa joko vitaalikapasiteetin täydestä uloshengityksestä tai ensimmäisen sekunnin aikana poistetun ilman määrän.

Keuhkojen tilavuuden mittaaminen on onneksi yllättävän helppoa myös ilman spirometriaa. Tällöin puhalletaan ilmaa ylösalaisin olevaan vesiastiaan:

 

Kuvalinkki - video aukeaa uudessa välilehdessä.

 

Tarvitset vain seuraavat välineet:

  • Letku jonka läpi puhaltaa ilmaa.

  • Vesikanisteri tai muu suljettava vesitiivis astia. (5L pullo riittää useimmille ja 10L kaikille paitsi maailmanluokan vapaasukeltajille.)

  • Allas johon kanisteri mahtuu - ämpäri, saavi, tiskiallas tai vaikka järvi kaikki käyvät.

Toimi näin:

  1. Täytä allas vedellä. Ei liian täyteen, koska kanisteri tulee nostamaan veden pintaa.

  2. Täytä kanisteri vedellä ja sulje korkki.

  3. Käännä kanisteri ylösalaisin altaaseen.

  4. Avaa korkki. Vaikka kanisteri on osittain veden pinnan yläpuolella, vesi ei pääse sieltä pois, koska ilma ei pääse sisään kunhan suuaukko on pinnan alapuolella.

  5. Laita letkun toinen pää kanisterin sisälle.

  6. Vedä keuhkot niin täyteen kun voit ja puhalla letkuun kunnes keuhkot ovat tyhjät.

  7. Poista letku, sulje korkki ja ota kanisteri pois saavista.

  8. Piirrä viiva sille kohdalle, johon ilma yltää (kanisteri edelleen ylösalaisin)

  9. Tyhjennä kanisteri ja mittaa kuinka paljon vettä tarvitaan viivaan yltämiseksi

Siinä kaikki! Mittaamista nopeuttaa, jos piirrät kanisteriin tai sen kyljessä olevaan teippiin valmiiksi viivoja vaikka puolen litran välein.

Toinen helpottava asia on käyttää tarpeeksi isoa saavia, jotta kanisterin voi täyttää nopeasti upottamalla. Tiskialtaassa homma on hieman ahdasta ja uusintayritykset hitaampia.

Kun itse tein testin ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten, sain tulokseksi 4,2L. Nykyään yksi täysi uloshengitys on keskimäärin 5,5L. Olen siis nostanut keuhkojeni tilavuutta 30%!

Valitettavasti en ole vielä aivan varma mitkä harjoitukset auttoivat tähän eniten, koska kasvu tapahtui odottamatta enkä seurannut välissä lukemaa pitkään aikaan. Jooga, venyttely, liikunta ja hengitysharjoitukset ovat todennäköisimmät vaikuttajat.

Pyrin edelleen kokeilemaan erilaisia tapoja parantaa tulosta yli 6 litran ja toivottavasti raportoin joskus löydöistäni.

Lähteet:

Lung Capacity - a BodyWorks On Tour science experiment (YouTube)
What Is Expiratory Reserve Volume and How Is It Measured? (healthline.com)