Kokemukseni Puhti.fi-palvelusta - kuinka mittaat veriarvosi

Kokemukseni Puhti.fi-palvelusta - kuinka mittaat veriarvosi

Omaa terveydentilaa voi seurata monilla tavoilla. Tarkimmat ja yksityiskohtaisimmat tiedot saa verikokeen avulla. Puhti tarjoaa palveluna terveystarkastuksia, jotka eivät vaadi lääkärillä käyntiä tai lähetteitä.

Olen jo vuosikausia ollut kiinnostunut ajatuksesta käydä verikokeissa ennaltaehkäisevästi, eli ilman mitään erityistä huolenaihetta. Kun kerran oma terveys ja elimistön tila kiinnostaa kaikilla muillakin tavoilla, niin miksipä en tarkistaisi ihan labrassa asti, mitä keholleni oikeasti kuuluu?

Kaikkia hyödyllisiä tietoja - tai mahdollisia varoitusmerkkejä - kun ei voi saada ilman suoraa testausta. Onko punasoluja veressä sopiva määrä? Voiko puolustusjärjestelmäni hyvin? Kehon tulehdustiloista saa kuulla ja lukea nykyään joka tuutista, mutta näkyykö niistä konkreettisia merkkejä? Entä kolesteroli, testosteroni, rauta-arvot tai magnesium? D-vitamiinin saanti on tärkeää talvellakin, mutta ovatko tasot liian alhaalla tai lisäravinteiden syömisestä liian korkealla?

Pelkkien oireiden avulla on kovin haastavaa yrittää paikantaa mahdollisia puutostiloja.

Toisaalta, miksipä edes odottaa niitä oireita? Tunnen oloni terveeksi, mutta olen silti kovin utelias tietämään, mitä kaikkea verestäni löytyykään. Joko saan varmistuksen sille, että kaikki on hyvin tai ennakkovaroituksen, jolla välttää isompia ongelmia vuosien päästä. Olen varsinkin kiinnostunut vertaamaan erilaisten ruokavalioiden ja elämäntapojen muutosten vaikutuksia ennen ja jälkeen -testeillä.

Aiemmin veriarvojen testauttaminen on kaatunut siihen ajatukseen, että eihän terve ihminen voi lääkärissä käydä! Kai sitä nyt edes joku tekosyy täytyy olla? Ainoaksi sellaiseksi kelpuutin vuosia sitten Euroopan halki pyöräilyni, jota ennen kävin tarkistamassa, että verensokerit ja muut perusarvot olivat kunnossa. Ruokavalioni oli vielä silloin järkyttävän sokeripitoinen, joten tälle oli sinänsä aihettakin. Ongelmia ei onneksi ilmaantunut.

Lääkärin tapaaminen ei ole joka tapauksessa enää tarpeellista, vaan Puhti tarjoaa verikokeita suoraan verkkokaupasta maksettuna - ilman kysymyksiä.

Miten homma toimii?

Toimintaperiaate on yksinkertainen. Puhdin nettisivuilta valitaan ja ostetaan haluttu testipaketti, sekä varataan aika lähimpään Mehiläisen pisteeseen näytteenottoa varten. Suurimmalle osalle suomalaisista näitä lienee riittävän lähellä. Itse kylläkin asun kaukana Pohjois-Lapissa, josta on hankalasti satoja kilometrejä lähimmälle testipisteelle.

Tilasin “Liikkujan terveystarkastuksen” (149€), koska se oli monipuolisin vaihtoehto ja sisälsi kivennäisaineiden testin (magnesium, kalium ja natrium). Mikäli ei tarvitse näitä tietoja, on “Laaja Puhti-terveystarkastus” hieman halvempi vaihtoehto (139€). Tai ilman B12-vitamiinia ja testosteronia peruspaketti “Puhti-terveystarkastus” (99€).

Hoidin verikokeen viime syksynä Oulun Mehiläisessä muiden reissujen yhteydessä. Ajanvarauksen sai sopivasti jo seuraavalle päivälle, joten odottaminen jäi lyhyeksi eikä vaatinut ennakkosuunnittelua.

Näytteenotossa kävi omalla kohdallani hieman huono tuuri, koska lääkäri tai hoitaja oli nuori ja vasta valmistunut eikä löytänyt suonta heti ensimmäisellä kerralla, saati osannut arkuuttaan vielä jutella mukavia. Minua tämä ei niin suuresti haitannut, mutta ehkä jotakuta piikkejä pelkäävää olisi voinut jännittää tavallista enemmän.

Samaan aikaan mukana olleella seurustelukumppanillani puolestaan oli kokeneempi sekä kuulemma oikein ystävällinen ja taitava näytteen ottaja. Tyypillistä.

Koska olin tilannut täyden verenkuvan, pieniä näyteputkiloita piti täyttää muistini perusteella lähes kymmenen erilaisia testejä varten. Koko toimituksessa ei kuitenkaan kestänyt muutamaa minuuttia kauempaa. (Kuten aina, jutun kuvituskuva on Unsplash-sivustolta eikä itse tapahtumasta.)

Tulokset

Puhti ilmoittaa tulosten saapumisesta tekstiviestillä ja sähköpostilla. Yllättäen jo samana päivänä tuli ensimmäinen maili: “Puhti-testituloksia on valmistunut”. Osa näytteistä täytyi lähettää muualle tutkittavaksi, joten loput ilmoitukset saapuivat ripotellen seuraavan neljän päivän aikana, sitä mukaa kun laboratoriot saivat näytteitä tutkittua.

Itse pääasia eli veriarvojen tarkastelu tapahtuu Puhti-palvelussa, jonne kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

Kaikki tulokset näkyvät listassa samalla sivulla - sekä tarkkoina numeroina että graafisesti esitettyinä. Viitearvojen sisällä olevat tulokset näkyvät vihreänä ja ulkopuolelle menevät punaisena.

Lista on melko selkä ja ymmärrettävä. Ainakin verrattuna siihen hepreaan, mitä veriarvojen tuloksista yleensä voi odottaa. Jokaisesta 37 arvosta voi klikata auki lisätietoja, eli lyhyen kuvauksen siitä, mitä kussakin on testattu, mihin se vaikuttaa sekä esimerkiksi minkälaisia oireita viitearvojen ulkopuolella saattaa tulla. Lisätietojen lopussa on vielä linkki artikkeliin, josta löytyy tarkemmat tiedot kustakin aiheesta kiinnostuneille.

Jokaisen tuloksen kohdalla Puhti näyttää automaattisesti graafin kunkin arvon kehityksen suunnasta. Ominaisuudesta on hyötyä vasta toisesta testistä lähtien, mutta oletan sen nopeuttavan ja helpottavan huomattavasti tulosten vertailua. Säännöllisen toistuvan seurannan avulla verikokeista saa myös eniten irti.

Tulosten tulkinta

Suuria yllätyksiä tai huolestumisen aihetta en kokenut arvojani selatessa. Olen vähintään yhtä terve kuin luulinkin. Kolesteroli tosin oli hieman koholla - kenties johtuen edellisten kuukausien juustorikkaasta ketodieetistä.

Lisäksi testosteronin määrä oli alhaisempi kuin olisin toivonut. Tämä ei sinänsä yllättänyt yhtään, koska lihasten kasvattaminen on ollut minulle aina erittäin haastavaa. Mutta opin ainakin, että testosteronia sitovan SHBG:n määrä oli todella korkea. Se siis selittänee asian, sekä saattaa vielä jatkossa tarjota työkaluja tilanteen kohentamiseen.

Pakettiin kuului tarjouksena myös lyhyt chat-keskustelu tuloksista hoitajan kanssa. Tästä voi olla joissakin tilanteissa hyötyä, mutta itse koin sen melko turhaksi. Vastaukset olivat ympäripyöreitä sekä - oletettavasti alalle hyvin tyypillisesti - keskittyivät lähinnä merkkeihin sairauksista. Koska näitä ei näkynyt, tuloksissa ei siis ollut mitään parannettavaa, vaan kaikki on hyvin.

Itse olisin kuitenkin ollut kiinnostunut ongelmien ennaltaehkäisystä sekä erityisesti terveyden optimoinnista. Hieman kuin masennuksesta parantunut saattaa olla vielä kiinnostunut oikean onnellisuuden tavoittelemisesta, eikä vain siitä, että kliinisen masennuksen kriteerit eivät enää täyty.

Viitearvojen sisällä oleminen tarkoittaa vain, että kyseessä on “normaali” tulos. Samojen rajojen sisällä on 95% terveistä ihmisistä. Kuten arvata saattaa, haluaisin olla parempi versio itsestäni vaikka olisin jo terveempi kuin ne 95%. Olisi siis kiinnostavampi tietää miltä näyttää “hyvä” tulos, tai jopa “optimaalinen”, mieluummin kuin normaali. Tämä ei toki ole käytännössä mahdollista, monestakaan syystä.

Tuloksia täytyy siis tulkita myös itse omien tavoitteiden mukaan.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen Puhdin palveluun ja suosittelen sitä kaikille kiinnostuneille. On oikeasti arvokasta, että omasta terveydestä voi saada ymmärrettävää tietoa näinkin nopeasti ja vaivattomasti - sekä vielä käypään hintaan.

Saatan palata aiheeseen vielä jatkoseurannan sekä erinäisten kokeilujen yhteydessä.